Informativna radionica Business Start-up Centar Univerziteta u Tuzli 19.12.2008.


Business Start-up Centar Univerziteta u Tuzli je odrzao prvu informativnu radionicu na kojoj su predstavljene aktivnosti Centra. Radionici je prisustvovao veliki borj studenata, njih oko 70. Aktivnosti pored osoblja BSC-a su predstavili: Taldi kao menadžer, profesor Ekonomskog fakulteta i BSC konsultant, doc. dr Bahrija Umihanic, te četvoro mladih poduzetnika, koji su pobjednici prethodnih ciklusa BSC-a, a sada su uspješni u vođenju i razvijanju svojih malih biznisa. Prisutni studenti su iskazali veliko interesovanje, a posebno su im se svidjele prezentacije mladih BSC poduzetnika.

.

.

 

INFO-Workshop 16.12.2008.


Obavještavaju se zainteresovani studenti i istraživači da će se promocija aktivnosti Buisiness Start Up Centra i INFO-Workshop održati u utorak 16.12.2008. godine u 14:00 sati u Amfiteatru II (veliki amfiteatar) Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

Promocija aktivnosti Business Start Up Centra Univerziteta u Tuzli 20.11.2008.


U cilju promocije aktivnosti Business Start Up Centra Univerziteta u Tuzli i približavanju aktivnosti Centra studentima dana 20.11.2008. godine na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli uposlenici Business Start Up Centra su, studentima 4. godine, smijer: prehrambena tehnologija, hemijska tehnologija, zastita na radu i ekologija, izvršili prezentaciju dosadašnjih aktivnosti BSC Univerziteta u Tuzli kao i mogućnosti uključivanja studenata u novi edukativni ciklus."

.

 

....... .


.


Business Start Up centar na sajmu ZEPS 2008 07-12.10.2008.


Business Start Up centar Univerziteta u Tuzli je tradicionalno i ove godine u okviru međunarodnog sajma ZEPS koji se održava u Zenici, u periodu od 07. do 12.10.2008. godine, uzeo aktivno učešće. Na lijepo uređenom štandu u hali B sajamskog prostora, pobjednici iz prethodnih generacija imali su priliku izlagati svoje proizvode i usluge, te ostvariti niz kontakata sa potencijalnim kupcima.
U okviru sajamskih aktivnosti istaknute prezentacije svojih proizvoda i poslovnih aktivnosti imali su sljedeći startuperi:

  • Amir Suljagić, sa firmom "Production LightMedia" d.o.o. Tuzla
  • Kristijan Smiljanić, sa firmom "Leftor" d.o.o. Tuzla
  • Mirzet Dautović, sa firmom "ACP-Engineering" d.o.o. Tuzla
  • Hukić Senad, marketinška agencija "Endelus" iz Tuzle
  • Amina Muharemagić i Derva Omerović sa firmom "Damed" d.o.o. Tuzla.

Svi učesnici sajma istaknuli su svoje zadovoljstvo, pozitivno mišljenje te su naglasili značaj ovakvoga vida podrške Busieness Strat-Up centra Univerziteta u Tuzli svojim poslovnim aktivnostima. 
Osim promocije poslovnih aktivnost gore navedenih firmi koje su nastale i čiji je rad podržan u okviru realizacije projekta Business start-Up centra Univerziteta u Tuzli, sajamske aktivnosti su iskorištene i za promociju Busieness Strat-Up centra Univerziteta u Tuzli. Uposlenici  Busieness Strat-Up centra svojim aktivnim učešćem prezentirali su i upoznali zainteresirane posjetioce o dosadašnjim aktivnostima, budućim planovima, te mogućnostima i načinu rada Busieness Strat-Up centra Univerziteta u Tuzli.

....... .


.


„Business Start-up Centar Univerziteta u Tuzli – III faza“ – odabrani najbolji razvojno-istraživački projekti 02.10.2008.


Dana 02. oktobra 2008. u organizaciji Projekt menadžera TALDi i u prisustvu predstavnika Business Start-up Centra Univerziteta u Tuzli, održan je završni sastanak Komisije za izbor dva najbolja razvojno-istraživačka projekta. Poseban fokus Projekta u posljednjih nekoliko mjeseci je komponenta-Istraživanje i razvoj, čiji je cilj promocija i unapređenje tržišno orijentiranih, razvojno–istraživačkih projekata i razvijanje modela adekvatne podrške istraživačima i akademskom osoblju Univerziteta u Tuzli. Model je razvijen u saradnji sa austrijskim ekspertima Univerziteta u Leobenu i partnerima na Projektu Austin, Pock&Partners Ltd. i WUS Austrija. Pored edukativne dimenzije u procesu razvijanja poslovnih planova koja se odvijala u periodu od četiri mjeseca, inicijalnih konsultacija sa austrijskim ekspertima i dodatnih savjetovanja sa lokalnim mentorima, Projektom je finansijski podržana i manja studija izvodljivosti provjere tržišnih mogućnosti i potencijala svih predloženih sedam projekata. Komisija u sastavu predstavnika Austrijske Razvojne Agencije, Univerziteta u Tuzli i austrijskih eksperata Austin, Pock & Partners je nakon pregleda i pojedinačnih ocjena detaljno elaboriranih poslovnih planova u skladu sa utvrđenim kriterijima, donijela odluku o izboru slijedeća dva najbolja projekta/poslovna plana:

1. Konsalting privredno-uslužnim subjektima za pružanje usluga podrške optimiranja tokova materijala unutar proizvodno/transportno/uslužnih sistema primjenom simulacione studije; Autor poslovnog plana - Edin Cerjaković, dipl.ing.maš.

2. Potpuno automatizirani BH lonac; Autor poslovnog plana - Mr.sc. Fikret Alić, dipl.ing.maš.

Realizacija pobjedničkih poslovnih planova će biti finansijski podržana grant fondom Projekta, čiji je najznačajniji donator Austrijska Razvojna Agencija.

 

.......


Dodijeljeni certifikati i promovirani pobjednički biznis planovi četvrte generacije polaznika u Business Start Up centru 15.07.2008.


Dana 15.07.2008. godine u prostorijama Centra za daljinsko obrazovanje Univerziteta u Tuzli izvršena je dodjela certifikata i promocija sedam pobjedničkih biznis planova polaznika četvrte generacije Business Start Up Centru Univerziteta u Tuzli u okviru realizacije III faze implementacije projekta financiranog od strane ADA Austrija. Dodjeli certifikata prisustvovali su: Rektor Univerziteta u Tuzli dr.sc. Džemo Tufekčić, red.prof, Prorektor Univerziteta u Tuzli dr.sc. Mirsad Đonlagić, red.prof, predstavnici općine Tuzla, Tuzlanskog kantona, predavači angažirani u procesu edukacije, predstavnici TALDi–ja, te uposlenici Business Start Up Centru Univerziteta u Tuzli.


Promocija nagrađenih biznis planova i uručivanje certifikata 11.07.2008.


Obavještavaju se polaznici ovogodišnjeg ciklusa BSC da će se promocija nagrađenih biznis planova i uručivanje certifikata održati 15.07.2008. godine /utorak/ u 11 sati u multimedijalnoj sali Centra za daljinski obrazovanje Univerziteta u Tuzli.

Rezultati finalne selekcije najboljih poslovnih planova u organizaciji Projekt menadžera TALDi i u prisustvu predstavnika Austrijske Razvojne Agencije - ADA (pdf)


Rok za predaju Bisiness-planova 03.06.2008.


Dragi naši start-upperi, Obavještavamo vas da je zadnji rok za predaju biznis planova 20.6. 2008. Gotove biznis planove možete predati isprintane ili na CD-u, a poželjno je oboje. Studenti koji žele konsultacije, mogu se javiti ili u Business Strat-up Centar ili se dogovoriti sa konsultatnom direktno. Gotove biznis planove donesite u kancelariju broj 28, na drugom spratu Filozofskog fakulteta, telefon je:

035 300 510.

O drugim detaljima vezaniim za takmičenje za najbolji biznis plan možete saznati direktno od osoblja Business Strat-up Centra. Mnogo sreće u kreiranju biznis plana, neki od vas time kreiraju svoju budućnost.

Dobro dosli, mi vas ocekujemo!


Sastanak mreze starupera 27.03.2008.


Naredni sastanak pobjednika prethodnih ciklusa edukacije Business Start-up Centra ce se odrzati 11.4. 2008 u 13:00 u prostorijama Taldi-ja. Cilj svih ovakvih sastanaka je formiranje mreze uspjesnih mladih poduzetnika, koja bi visestruko mogla koristiti svim clanovima.

Dobro dosli, mi vas ocekujemo!


Osnivanje mreze starupera 24.01.2008.


Busienss Start-up Center Univerziteta u Tuzli obavjestava pobjednike prethodnih ciklusa, kao i studente mlade poduzetnike da dodju na sastanak povodom osnivanja mreze starupera. Sastanak ce se odrzati 24.01.2008 u 14:00 u prostorijama Tadlija. Radujemo se vasem dolasku!


Radionica nazivom "Istrazivanje i razvoj - jacanje veza izmedju Univerziteta i industrije - iskustva Univerziteta u Leobenu, Austrija " 17-18.01.2008.


Business Start -up Center Univerziteta u Tuzli organizovao je prosle sedmice radionicu pod nazivom "Istrazivanje i razvoj - jacanje veza izmedju Univerziteta i industrije - iskustva Univerziteta u Leobenu, Austrija. Radionica je bila izuztno uspjesna, ucesnici su jako zadovoljni, pa cak i impresionirani, iskustvima kolega sa Univerziteta u Leobenu. Cilj radionice je bio prenijteti iskustva iz Austrije o tome kako se vrsi transfer znanja od univerziteta do industrije kroz razvoj novih proizvoda, otvaranjem firmi baziranih na znanju, te kako doktorate uciniti aplikativnm i korisnim za industriju. U okviru radionice prezentirane su i nove aktivnosti Business Start-up Centra o tome kako nase mlade istrazivace ukljuciti u slicne procese.

..

.


Formiranje Alumni mreže Business Start-up Center Univerziteta u Tuzli 08.01.2008.


Business Start-up Center Univerziteta u Tuzli poziva sve ucesnike ranijih ciklusa edukacije, kao i ostale zainteresirane, da se prikljuce formiranju Alumni mreze Business Start-up Center Univerziteta u Tuzli. S tim u vezi pozivamo sve zainteresirane, a narocito nase startapere, da prisustvuju sastanku koji ce se odrzati 24.1. 2007. u 14:00 u prostorijama Taldi-ja.

Zaključci sa prvog formalnog sastanka, održanog 24.12.2007. god.,sa start-upperima BSC-a (pdf)