Prva informativna radionica BSC-a 26.12.2007.


Prva informativna radionica na koju su pozvani studenti koji zele da se ukljuce u aktivnosti koje nudi Business Start-up Center je odrzana 26.12.2007 godine u 13:00 casova na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na radionici je ucestvovao veliki broj studenata narocito Ekonomskog i Tehnoloskog fakulteta, ali je bilo i studenata drugih fakulteta naseg Univerziteta. Od izlagaca su ucesce uzeli: Doc.dr. Bahrija Umihanic, Midhat Subasic koji je pobjednik proslogodisnjeg ciklusa edukacije, Taldi Tuzla i osoblje Busienss Start-up Centra. Studentima su prezentovane aktivnosti BSC-a, dosadasnji rezultati, lista pobjednika ranijih ciklusa, pregled ideja, itd. Svi studenti su pozvani da se ukljuce u BSC, predaju poduzetnicku ideju i time steknu pravo da se obrazuju o poduzetnistvu u novom ciklusu koji pocinje u februaru 2008. godine. Studentima su podijelejni pristupni formulari i BSC promotivni materijali.

 

.

.


Workshop - unapređenje dosadašnjeg rada BSC-a 24.12.2007.


Tim Business Start up Centra je u saradnji sa TALDi-jem  dana 24.12.2007., održao prvi formalni zajednički sastanak sa predstavnicima start-uppera Centra iz prethodne tri generacije s ciljem razmjene iskustava, identifikacije problema s kojim se  start-upperi suočavaju i iznalaženja mogućnosti zajedničkog djelovanja u narednom periodu.

.

.


Posjeta predstavnika italijanske pokrajine Veneto BSC-u 08.11.2007.


Business Start-up Center Univerziteta u Tuzli imao je cast ugostiti predstavnike italijanske pokrajine Veneto vezano za mogucnosti medjusobnog povezivanja oko podrske mladim visokoobrazovanim poduzetnim ljudima. Osoblje Business Start-up Centra sastalo se sa gospodinom Guidom Vettorelom i gospodjom Silviom Trogu. Gospodin Vettorelo bio je odusevljen saznanjem da jedan ovakav Centar postoji u na Univerzitetu u Tuzli, a posebno ga je obradovala cinjenica da se u okviru Centra uci i poslovni italijanski jezik. Obje strane su rado prihvatile da pokusaju razraditi vidove i oblike buduce saradnje u nadi da ce bar neki od tih napora uroditi povezivanjem tuzlanskih studenata sa biznismenima iz Italije.

..


Obaještenje studentima 02.11.2007.


Business Start-up Center Univerziteta u Tuzli poziva studente koji vjeruju u sebe, imaju poduzetnički potencijal, žele da realizuju svoju poslovnu ideju ili da  se dokažu kao mladi poduzetni ljudi, koji žele da nauče kako se izradjuje kvalitetan poslovni plan i   da se uključe u procese edukacije i  istraživanja, da nam se pridruže.  Business Start-up Center je pripremio niz sadržaja koji će poboljšati kvalitet vašeg studija, pružiti vam poslovnu orijentaciju nakon završenog fakulteta i biti vam od koristi uvijek u budućnosti..

Potražite nas u Rektoratu Univerziteta u Tuzli!
ili na 035 300 510


Buisness Start-up Centar na ZEPS-u u Zenici 15-20.10.2007.

Business Start- up Center je i ove godine organizovao prezentaciju  svojih aktivnosti, kao i aktivnosti mladih poduzetnika na najvećem bosansko-hercegovačkom privrednom sajmu ZEPS u Zenici.  

Broj uspješnih izlagača se svake godine povećava na sajmu, pa je tako bilo i ove godine.

Kao i prošle godine, Business Start-up Center imao je lijepo uredjen štand i na reprezentativnom mjestu.
Kratak izvještaj o aktivnostima i događajima Business Start- up Center na ZEPS-u u Zenici (pdf).

.


Početak kursa poslovnog italijanskog jezika 27.10.2007.

Obavještavamo sve prijavljene polaznike BSC da kurs poslovnog italijanskog jezika počinje sa radom 20.10.2007. godine.

Business Start-up Centar
 
Potpisana je III. Faza projekta «Business Start-up Center na Univerzitetu u Tuzli» 27.09.2007.

Ceremonija potpisivanja Ugovora o realizaciji III. faze projekta «Business Start-up Center na Univerzitetu u Tuzli» održana je 27.9.2007. godine u Sali za sjednice Senata Univerziteta u Tuzli.

U ime Austrijske razvojne agencije, glavnog donatora Projekta ugovor je potpisao direktor ambasador dr. Michael Linhart, u ime projektnog menadžera – tuzlanske nevladine agencije TALDi direktorica Indira Prljača, te u ime Univerziteta u Tuzli rektor prof. dr. Džemo Tufekčić. Ceremoniji su prisutsvovali predstavnici studenata-poduzetnika koji su kroz Business Start-up Centar pokrenuli vlastiti biznis, te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle koji su također donatori Projekta.

Zahvaljujući financiranju Republike Austrije, na Univerzitetu u Tuzli je prije tri godine uspostavljen Business Start-up Center koji je u prethodnom razdoblju educirao ukupno 154 studenta o poduzetništvu i biznisu. Kao produkt te edukacije studenti su izradili ukupno 67 poslovnih planova, od kojih je 21 nagrađen sredstvima za oživotvorenje biznisa. Zbog odličnih indikatora uspjeha i važnosti ovoga projekta za sektor visokog obrazovanja, austrijski donator se odlučio na financiranje i III. faze projekta koja će trajati još tri godine. Ukupna vrijednost Projekta je 468.670 EUR, od čega će austrijska Vlada putem ADA-e financirati 365.170 EUR, a razliku će snositi Vlada Tuzlanskog kantona, Općina Tuzla i Univerzitet u Tuzli.

...........................
 

Novi kurs poslovnog italijanskog jezika 26.09.2007.


Obavještavaju se svi polaznici Business Start-up Centra, da će se u zimskom semestru ponovo organizirati kurs poslovnog italijanskog jezika. Kurs će trajati godinu dana i organizirat će se za dva nivoa:početni i srednji nivo. Italijanska ambasada je omogućila i jedan broj stipendija u trajanju od 1-3 mjeseca polaznicima ovog kursa koji polože test znanja poslovnog italijanskog kod mr sc. Silvia Trogu, lektorice italijanskog jezika koja će držati kurs poslovnog italijanskog u okviru Business Start-up Centra.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na e-mail silviatr@libero.it ili broj mobitela:065 804 866. Kontakt osoba Silvia Trogu.

Krajnji rok za prijavu je 5.10.2007.godine.

Business Start-up Centar

Slike sa svečane ceremonije dodijele certifikata 25.09.2007.

Dana 12.07.2007. održana je svečana ceremonija dodijele certifikata polaznicima Business Start-up Centra.
Slike sa ovog događaja možete pogledati u nastavku.


Business Start-up Centar
 

Kurs poslovnog engleskog jezika 04.09.2007.


Obavještavaju se svi polaznici Business Start-up Centra, da će se u zimskom semestru organizirati kurs poslovnog engleskog jezika. Imaćete priliku da sa predavačem koji govori izvorni engleski jezik naučite osnove poslovnog engleskog jezika, razvijete svoje vještine komuniciranja na engleskom i sposobnosti da se prikladno predstavite firmama sa engleskog govornog područja. OVAJ KURS JE BESPLATAN. Svi zainteresovani za ovaj kurs treba da popune formular i pošalju ga na sljedeću adresu: alma.piric@untz.ba

Business Start-up Centar

 

Dodijela certifikata za kurs poslovnog italijanskog jezika 10.07.2007.

Obavještavaju se polaznici kursa "Poslovni italijanski jezik" u organizaciji Business Start-up Centra da će se u četvrtak 12.7.2007.godine sa početkom u 11 sati u Multimedijalnoj sali dodijeliti i certifikati za pohađani kurs.

Business Start-up Centar

Svečana ceremonija dodijele certifikata 06.07.2007.

Svečena ceremonija dodjele certifikata će se održati u Multimedijalnoj sali 12.7.2007. godine (četvrtak) sa početkom u 11 sati.

Napominjemo da će se dodijeliti certifikati za sljedeće 3 kategorije:

1. Učesnicima u procesu edukacije koji nisu predali biznis plan
2. Učesnicima u procesu edukacije koji su predali biznis plan
3. Učesnicima u procesu edukacije čiji će biznis planovi biti nagrađeni

Zajedničkom odlukom projektnog menadžera i BSC tima, SVI članovi grupa koji su predali poslovnu ideju, a spadaju u bilo koju od ove tri kategorije, će dobiti certifikate.

Business Start-up Centar

 
RANG LISTA PRVIH 14 POSLOVNIH PLANOVA OCIJENJENIH OD STRANE KOMISIJE  05.07.2007.

Predselekciona komisija u sastavu:

1. Prof.dr. Bahrija Uminhanić,
2. Doc.dr. Alan Topčić i
3. Mr.sc.  Ismet Kalić,

je pregledala i ocijenila 23 predata poslovna plana, a konačnu odluku o prvih 14 je donijela petočlana komisija i rezultati slijede u tabeli:

Kriteriji na osnovu kojih je urađena ocjena poslovnih planova su:

1. Sažetak poslovnog plana
2. Proizvod/Usluga
3. Poduzetnik ili poduzetnički tim
4. Tržište i natječaj sa konkurencijom
5. Marketing i distribucija
6. Poslovni sistem i organizacija
7. Tok realizacijskog plana
8. Šanse i rizici
9. Finansiranje
10. Posebni kriteriji i opći utisak

Prikaz procentualnog udjela kriterija pri ocjenjivanju je dat na slijedećoj slici:

Objavljena rang lista najboljih biznis planova 05.07.2007.

Poštovani polaznici Business Start-up Centra,
imamo posebno zadovoljstvo da vas sve informiramo da smo objavili rang listu najboljih biznis planova kao i kriterije za ocjenivanje na našoj web stranici: http://www.bsc.untz.ba
Ove godine, Business Start-up Centar nagrađuje uz finansijsku pomoć Austrijske razvojne agencije i Općine Tuzla prvih sedam najboljih biznis planova.
Dodjela certifikata će se održati na Univerzitetu u Tuzli sljedeće sedmice o čemu ćete biti blagovremeno obavješteni.


Business Start-Up Centar

 
Rok za predaju biznis planova 23.05.2007.

Obavještavaju se polaznici Business Start-Up Centra da je krajnji rok za predaju biznis planova 8.6.2007.godine do 16:00 sati u uredu BSC ili kancelariji broj 10 Rektorata Univerziteta u Tuzli. Kandidati imaju pravo na besplatne konsultacije iz pojedinih segmenata biznis plana. Takođe, ove godine BSC nudi besplatan pregled biznis planova prije njegove konačne predaje.
Za dalje informacije, molimo Vas da se obratite na jedan od kontakata:
adisa.muharemovic@untz.ba
 ili
boris.curkovic@untz.ba

Počeo kurs poslovnog italijanskog jezika 18.04.2007

Zvanično je počeo kurs poslovnog italijanskog jezika.

Prijavljeni kandidati su počeli izučavati osnove italijanskog poslovnog jezika.


 

Početak kursa poslovnog italijanskog jezika 09.04.2007.

Predavanja italijanskog jezika će se održati na Filozofskom fakultetu, učionica 103.

Predavanja će početi u četvrtak 12.04.2007.
Rok za prijavu je 12.04.2007.

Napomena: Prvi nivo kursa Poslovnog italijanskog jezika ne zahtijeva prethodno znanje italijanskog jezika.

Pomjeren rok za prijavu na besplatan kurs poslovnog italijanskog jezika

  02.04.2007


Krajnji rok za prijavu na besplatan kurs poslovnog italijanskog jezika koji bi se održao u periodu april, maj i juni 2007.godine je pomjeren na 9.4.2007.godine. Ovo je jedinstvena prilika za studente Business Start-up centra da nauče poslovni italijanski jezik od izvornog predavača!

Možete se prijaviti na jedan od nasih e-mailova ili broj mobitela:065 804 866. Kontakt osoba Silvia Trogu.

Raspored:

I nivo

Utorak i četvrtak 17.00-18:30

II nivo

Ponedjeljak i srijeda

16:00-17:00

Kurs počinje 9.4. 2007. Bićete blagovremeno obaviješteni o tačnom mjestu održavanja kursa.


bsc@untz.ba
sanja.hajdukov@untz.ba
adisa.muharemovic@untz.ba
boris.curkovic@untz.ba

 

Održana info radionica 15.12.2006

 

BUSINESS START-UP CENTAR UNIVERZITETA U U TUZLI ODRŽAO INFORMATIVNU RADIONICU POZIVAJUĆI STUDENTE DA SE UKLJUČE U NOVI CIKLUS EDUKACIJE


U četvrtak, 14.12.2006. godine u 12.00 sati u amfiteatru Univerziteta u Tuzli (ZAVNOBIH-a 6) održana je informativna radionica o trećem ciklusu edukacije Business Start-up Centra na Univerzitetu u Tuzli.

Business Strat-up Centar Univerziteta u Tuzli prošao je kroz proces tranzicije i uspješno prerastao iz projekta u centar i postao inegralni dio Univerziteta u Tuzli. Rad Centra sličan je dosadašnjem i željeli smo upoznati javnost, a posebno naše studente da počinjemo sa trećim ciklusom poduzetničke edukacije. Tokom prošle godine obuku u našem centru prošlo je oko 60 mladih ljudi, studenata Univerziteta u Tuzli, a njih 8 je uspješno registrovalo svoja mala preduzeća, što sa dosadašnjih sedam čini ukupno 15 pokrenutih malih preduzeća.

Uvijek želimo naglasiti da su neka od ovih preduzeća zasnovana na inovativnim idejama, a sva na akademskim znanjima stečenim u toku studija, kao i na treninzima u našem Centru.

Novi ciklus prijema studentskih ideja upravo je počeo informativnom radionicom, koja je održana 14.12. u 12:00 u amfiteatru A2, na drugom spratu Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Studenti koji prijave najbolje ideje stiču pravo pohadjanja jednosemestralne obuke iz oblasti poduzetništva i nauče da svoju ideju pretvore u kvalitetan biznis plan. Kompletan proces je istovremeno i takmičenje za najbolji biznis plan i 5-7 prvorangiranih biva nagradjeno novčanim sredstvima.

I ovaj ciklus Biznis Centra financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, a menadžment Projekta obavlja Nevladina organizacija Taldi iz Tuzle.